Hvilken by er best: Sydney eller Stavanger?

Stene Osmundsen
Musikant etc.
Publisert 16.09.2017
Oppdatert 20.07.2018

Gitarist Runar Bjaalid er den Modseren (Moddisen? Modden? Modellen!) som har lengst å reise til spillejobb. Han bor i Sydney, Australia, 16247 kilometer og ni tidssoner unna Stavanger. Det tar Runar 17-20 timer med fly, eller drøyt 324 timer (under rimelig optimale forhold og god vindretning) med varmluftsballong å komme seg på øving, og det sier jo litt om hvor artig han synes det er å være solo-gitarist i Mods.

Det som kanskje er den minst artige delen av jobben er når Abel introduserer bandet, og Runar litt beklemt må svare på spørsmålet «hvilken by er best, Stavanger eller Sydney»? Foran noen-og-tjue tusen siddiser skal det noe til å svare annet enn «Stavanger», selv om Sydney er aldri så mye en tipp-topp by med super-dupert øl og fin-fint vær.

For å hjelpe Runar litt med å finne ut hvilken av de to byene som faktisk er best,  har vi utarbeidet noen vitenskapelig funderte spørsmål som forhåpentlig kan gi oss en endelig og uomtvistelig konklusjon.

Spørsmål 1: Har de halt-horn-med-ost-å-sjinka-å-piffi-å-varmt?

Stavanger: Ja.

Sydney: Nesten? Det nærmeste vi finner er vanskapningen på bildet her, men alle kan vel se at dette dreier seg om en grilla croissant, med gruyére eller en annen fise-fin ost og en sikkert ok skinke på. Det ser riktig godt ut, men kom an! Halt-horn-med-ost-å-skinka-å-piffi-å-varmt er og blir halt-horn-med-ost-å-skinka-å-piffi-å-varmt. Ikke kan vi se noe spor av piffi, heller.

At bildet ser sånn halvveis opp-ned ut kommer selvfølgelig av at det er tatt på andre siden av planeten. Duh!

Vinner: Stavanger.

Spørsmål 2: Har de noen landemerker som virkelig rager i bybildet, som for eksempel et tårn?

Sydney: Joda, Operahuset i Sydney er en flott bygning, som er med på Unesco’s verdensarv-liste og greier, men la oss se nærmere på noen fakta her. Er det for eksempel et tårn? Nei, det er det ikke. Sydney-operaen ligner mer på det fancy Kitchn-serviset til mor, når det har bikka over på kjøkken-benken.

Operahuset i Sydney er kjent som ett av de mest katastrofale byggeprosjektene i historien. Dansken Jørn Utzon vant arkitekt-konkurransen i 1957 på prosjektet, som skulle ta fire år og koste 7 millioner australske dollar. I stedet tok det fjorten år og kostet til sammen 102 millioner AUS.

At bygningen brukes til å synge opera i er jo heller ikke noen fordel.

Stavanger: Til sammenligning ble Valbergtårnet bygget på tre år, og kostet 9000 specidaler, som tilsvarer ca 36000 kroner etter datidens valuta. Riktignok var tårnet beregnet til å koste 3200 specidaler, så man gikk på en liten smell der, men hey! Det er forskjell på å overskride budsjettet med en to-og-en-halv-gang-og-litt-til, og å sprekke med sånn cirka 1457.1428571429%.

Valbergtårnet ble tegnet av stats-conduktør Christian Grosch, som innimellom å stemple billetter på trikken også arkitekterte både Slottet og Universitetet i Oslo. Jørn Utzon, på sin side, tegnet en kirke i Danmark og nasjonalforsamlingen i Kuwait, to bygninger det er vanskelig å tenke seg at verken religiøst slappe dansker eller et halv-demokratisk emirat har spesielt mye bruk for.

Det beste med Valbergtårnet er at det er 100% opera-fritt, så man kan nyte sin Macchiato i fred på Café Sting, uten å bli forstyrret av arier og annen skråling.

Vinner: Stavanger.

Spørsmål 3: Har de et stolt og tradisjonsrikt foballag, som riktignok sliter litt i serien akkurat nå?

Vikings aller første kamp ble spilt mot Norrøna, et annet nystartet Stavanger-lag, sommeren 1900. Her er tre av spillerne fotografert i pausen: (f.v.) Bernard «Benna» Ledaal, Christian «Kissa» Christiansen, og André «Andy» Danielsen.

Stavanger: Ja, det kan man trygt si. Viking FK, stiftet i 1899, er en av landets eldste og mestvinnende klubber, med en lang, lang tradisjon for å sope matta med alle motstandere i sesong-oppkjøringen, og så gå ydmykende på trynet når alvoret begynner.

I 2004 bygde klubben ny stadion i Jåttåvågen, et flott anlegg som siden har fungert aller best som konsertarena, ettersom man slipper å gjøre plass til overflødige ting som mål, ball, dommer og fotballspillere.

Modserne Torkild Viig og Stene Osmundsen spilte i mange år fast grunnkomp på Vikings a-lag, og vant blant annet nachspielet etter køpp-fenalen i 2001.

Sydney: Det blir drøyt å påstå at Sydney FC, grunnlagt i 2004, er en spesielt tradisjonsrik klubb. Det er heller ikke lett å argumentere for at de sliter i serien, ettersom de vant 2016-17-sesongen på nesten Rosenborgsk vis: 66 poeng (en margin på 17 til nummer to), målforskjell på +43, og ubeseiret 19 kamper på rad. Toppscorer er brasilianeren Bobo, som sikkert får høre mye artig når han eventuelt klovner det litt til for seg på banen.

Fotball er uansett en ganske liten sport i et land som domineres av rugby, cricket og kanin-klubbing.

Vinner: Stavanger.

Konklusjon.

Runar behøver ikke lenger å lure på om det er gruppepress eller ordentlig vaske-ekte fakta som gjør at han svarer «Stavanger» hver gang Morten spør om hvilken by som er best. Stavanger tar en soleklar seier, selv om Sydney har glimrende klima, bra øl og et livsfarlig, men interessant dyreliv.

Værsågod, Bjålli!